Screentryck

Screentryckning kan användas på olika sätt på många olika artiklar. Vid denna teknik exponeras en film på en speciell duk (screen) av fint nylonnät som är täckt av en ljuskänslig emulsion. Efter att duken färdigställts, pressas färg genom duken med hjälp av en rakel så att färgen överförs till underlaget.

Med olika dukar kan färg efter färg tryckas. Inom textiltryck finns det en hel del specialfärger och effekter man kan uppnå. Bland de populäraste hör silver- och reflexfärg, svälltryck (speciell färg som reser sig när den torkar), olika typer av glittereffekter samt strass.

Silkscreentryckning är en mycket vitt spridd och vanligt använd teknik för tryckning av promotionartiklar med bra kvalitet och god färgåtergivning. Det är en ganska billig metod, om inte kvantiteterna är för små.

Transfertryck

Ett transfertryck kan liknas vid en dekal, som man värmer fast, vanligen på textilier. Medan ett screentryck görs direkt på till exempel ett klädesplagg, utförs ett transfertryck på ett vinylfolie. Vinylfoliet skärs ut av en vinylskärare eller plotter. Trycket överförs sedan på produkten med hjälp av en värmeplatta, vilket fungerar ungefär som ett stort strykjärn. På Personlig Present har vi ett antal olika färger på vinylfoliet att välja mellan, även guld och silver.

Fördelen gentemot screentryck är att färgerna blir mer distinkta och att detaljrikedomen ökar samt att man också kan applicera tryck över en söm eller skarv.

transfertryck, färger för t-shirt

Exempel på vinylfoliefärger

tryck på tröja, Transfertryck

Tröja med foliet utskuret och redo för värmepressen.

Digitalt fototryck på textil

Den här metoden lämpar sig i mindre kvantiteter, både för privatpersoner och företag. Motivet/foto trycks på textilplagget via ett transferpapper. Färgåtervinningen är av mycket bra kvalitet. Plagg med denna tryckmetod rekommenderas att tvättas i max 40 grader.